maisema

maisema

maanantai 13. toukokuuta 2019

Minä päätöksen tekijänä




Edelliseen kirjoitukseen liittyen haluan jakaa kanssanne myös tämän kirjoituksen. Päätöksen tekoa on pohdittu nyt ja aiemmin. Allekirjoitan kyllä tämän teksin edelleen.

Minä päätöksen tekijänä

Päätöksenteko taidot ovat kehittyneet työkokemuksen ja vastuun myötä. Olen saanut tehdä monenlaista työtä erilaisissa työyhteisöissä. Etenkin yksin työskennellessäni jouduin tekemään paljon töitä sen eteen, että opin luottamaan omaan päätöksentekoon ja pyrin tekemään päätöksiä niin, että voin jälkikäteen seisoa päätöksieni takana. Pyrin päätöksenteolla saamaan aikaan pitkäkestoisia ns. kestäviä ratkaisuja. Pyrin pohtimaan asioita mahdollisimman monelta kantilta ja löytämään ratkaisun, joka olisi sellainen, joka tyydyttäisi mahdollisimman montaa osapuolta. Pyrin olemaan oikeudenmukainen ja tasapuolinen päätöksiä tehdessä.

Esimerkiksi vanhusten palvelutalossa työskennellessäni pyrin kartoittamaan tilanteen mahdollisimman tarkasti, kyselemään eri tahoilta näkemyksiä asioista. Minulle on tärkeää, että tekemäni päätöksen eivät ole ns. ”hätä”-ratkaisuja vaan sellaisia jotka kantavat pidemmälle. Ajattelisin, että usein työelämässä päätöksen tekeminen oli rationaalista eli pyrin laittamaan vaihtoehdot paremmuus järjestykseen ja toimimaan johdonmukaisesti samankaltaisissa tilanteissa eli jo ennalta ”tehdyn” mallin mukaan. Pidän tärkeänä juuri päätöksen tekemiseen liittyvää kartoitusvaihetta. Minulle on tärkeää saada mahdollisimman paljon tietoa asiasta josta joudun päätöksiä tekemään. Osalta myös asioiden ennalta pohtiminen ja tilanteeseen varautuminen eli ns. vara-suunnitelman laatiminen on minulle ominaista etenkin kun mietitään työelämää. Koen, että on tärkeää olla tietoinen ”missä mennään”.

Kuitenkin äitinä ja koirien kasvattajana joudun ottamaan erilaisen päättäjän roolin ja sitä kautta tavan tehdä päätöksiä. Koirien kasvatustyössä joudun usein pohtimaan millaisia ominaisuuksia haluan omalta osaltani kyseiseen rotuun tuoda ja mitä olemassa olevia piirteitä vahvistaa ja vaalia. On otettava huomioon monia asioita eli koiran oma terveys ja käyttöominaisuudet, koiran taustalla olevien koirien terveys ja käyttöominaisuudet sekä vastakkaisen sukupuolen edustajan ominaisuudet ja terveys. Aina on olemassa myös riskit ja koirien kasvatustyössä ns. riskianalyysien tekeminen päätöksen teon tueksi on tarpeen. Näissä koiran kasvatustyön valinnoissa huomaan päätöksenteon olevan rajoitetusti rationaalista sillä joudun välillä tyytymään muihinkin kuin itseäni eniten tyydyttävään vaihtoehtoon. Esimerkkinä koirien sukusiitos prosentti. Tavoitteenahan olisi saada se mahdollisimman pieneksi, mutta joskus siitä joutuu tinkimään. Osaksi välimatkojen ja muiden itsestä riippumattomien seikkojen vuoksi.

Äitinä ja perheen johtajana huomaan tekeväni usein myös inkrementaalisia ja innovatiivisia päätöksiä. Vaikkakin rationaalisuus kummittelee taustalla sillä mielellään järjestelen vaihtoehtoja paremmuus/tärkeys järjestykseen. Kuitenkin äitiyden myötä olen huomannut pystyväni tekemään nopeitakin päätöksiä muuttuvissa tilanteissa ja oppinut varautumaan monenlaisen tilanteeseen. Myös kyky sietää lyhyt kestoisia- ja kantoisia päätöksiä on parantunut.

Onnistuminen on asenne. Se on avoimuutta uusille ideoille, halukkuutta kuunnella, innokkuutta oppia, halua kasvaa ja joustavuutta muuttua.” — BJ Gallagher

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti