Tässä viime päivinä on monet hoitokodit olleet melkoisen ryöpytyksen kohteena. Etenkin Kiuruvesi pomppas Suomen kartalle ihan hetkessä. Olen tosi surullisena, mutta myös ymmälläni katsonut uutisia ja seurannut (EI OLISI PITÄNYT) myös meidiassa käytyä keskustelua tästä aihesta " Korona ". Jokaisella tuntuu olevan tähänkin asiaan oma mielipide sekä tapa miten pitäisi toimia. Välillä on vaikea enää tietää mikä on se "oikea" ja "väärä" tapatoimia ettei tartuta tai saa tartuntaa. Sen kun nyt voi saada tällä hetkellä ihan mistä vaan.
Tilannehan on kuitenkin se, että hoitotyössä varmasti ihan jokainen haluaa tehdä parhaansa tässä erikoisessa tilanteessa. Kukaan ei tätä tautia halua saada tai että se sieltä omalta duunipaikalta bongataan. Saatika että siihen oma perheen jäsen sairastuisi. Aika ristiriitaiset fiiliset käydä kyllä töissä, vaikka en edes siellä etulinjassa omaa työpanostani tee. Iso peukku niille jotka siellä duunia tekee.
Kuitenkin se on niin, että niin kunnallisten kuin yksityisten hoitokotien hoitolinjoista päättää sen alueen vastuu lääkäri. He myös päättävät testataanko vanhuksia ja myös työntekijöiden testaus menee 90% sitä kautta sillä työterveyshuollossa ei ole valmiuksia testata tai ei testata vaan ohjataan terveyskeskukseen/sairaalaan. HALOO!!! voisko nyt jo alkaa testaamaan sillä joka päivä putkahtaa näitä yksiköitä, joissa on epäilyjä tai todettuja tartuntoja.
Tällä hetkellä ollaan siinä tilanteessa,että ikäihmisille tehdään hoitolinjaukset " ei hyödy tehohoidosta, ei lähdetä siirtämään vaan hoidetaan yksikössä oireen mukaisesti".
Kun hoidetaan muistisairaita/monisairaita vanhuksia tai kehitysvammaisia. On hoitotyössä haastetta jo ilman tälläisiä epidemoita. He kun eivät ymmärrä miksi ei saa niistää nenää ja laittaa paperia hihaan tai jättää pöydälle. Miksi ei saa yskiä käteen? Miksi ei saa liikkua ympäri hoitokotia vaan pitäisi pysyä pienemmällä alueella. Miksi ei saa ottaa toisen rollaattoria tai mennä toisen huoneeseen. Miksi pitää pestä käsiä joka välissä? Miksi ei saa ottaa itse ruokaa linjastolta? tämä kysymysten tulva on loputon. Kun asiakas ei muista kun hetken miksi jotain ei saa tehdä tai miksi hoitajaa ei näy niin voin kertoa, että touhua ja tohinaa riittää. On myös aika kamalaa lukita asiakkaita ovien taakse omaan huoneeseen tai niin ei saa edes tehdä. Jo pelkästään, että laitat huoneen oven kiinni saatat saada aikaa asiakkaalle huuto-kohtauksen koska joutuu olemaan yksi ja kokee ettei kukaan auta ja ole läsnä.
Olisihan se tosi kaunis ja ihana ajatus, että voisi olla asiakkaalle enemmän läsnä. Mutta jos yksi hoitaja hoitaa keskimäärin 5-6 asiakasta itsekseen oman työvuoron aikana niin siinä saa useamman vaipan vaihtaa, ruuan viedä ja tarjottimen hakea. Petata sänkyä ja pestä.. mitä kaikkea päivää nyt sattuu kohdalle osaumaan. Hoitaja mitoitus taitaa tällä hetkellä vanhustyössä olemaan 0,5 - 0,6 välillä eli jos olisi 25 asiakasta niin aamussa olisi 4 hoitamassa 25 asiakasta, samoin illassa ja yöllä 1. Niin tässä ajassa voitte vaan arvaila miten ne päivät menee.
Jos sitten mietitään hoitokoti ympäristöä niin todella tulee näitä tilanteita,että yksi osasto on se ns. "Eristysalue" ja kun on kysymys pisaratartunnalla leviävästä sairaudesta jokaisella oven avauksella saadaan siirrettyä pisaroita huoneesta käytävälle ja käytävältä seuraavaan huoneeseen. Kun vanhukselle on kova yskä tai korkea kuume niin ei varmasti tule yskittyä hihaan. Ja toisaalta tuossa vaiheessa hengityssuojaimesta ei ole muuta hyötyä kun se et asiakas kokee tukehtuvansa maskin kanssa.Aika lohdutonta sanon minä. Etenkin kun niitä maskeja ei oo hyllytolkulla missään 🤪MMissä ne varmuusvarastot on ja kuka sieltä niitä tarvikkeita oikein saa???? Niitä tarvitaan muuallakin kuin uudellamaalla....
Mikä tässä on myös surullista ettei tilanteelle juuri mahda mitään sillä fyysisiä tiloja ei tähän hätään saada muutettua. Ja kun ei testata niin en tiedä missä vaiheessa pitäisi alkaa rajaamaan ihmiset tyyliin pienempiin ryhmiin. Silloin se myös tarkoittaa sitä, että myös hoitajien liikkumista yksikössä osatoinnista toiseen pitäisi minimoida.
Välillä kun kuuntelen ohjeistuksia mitä tulee joka taholta omanlaisensa niin miettii, että miten tärkeää olisi,että ohjeistaja ymmärtäisi minkälaiseen yksikköön ohjeistusta antaa.
Ja myös se että ymmärtääkö kaikki ohjeet oikein??? Ja ymmärretäänkö siellä missä näitä ohjeita annetaan, että joissakin paikoissa pitäsi varmasti saada ihan paikan päällä ohjistusta miten juuri näissä tiloissa toimitaan ja saadaan pysyy tää mesta turvallisena. Mutta just nyt on hyvä aika tehdä etätyötä siellä jossain.
Ja myös se että ymmärtääkö kaikki ohjeet oikein??? Ja ymmärretäänkö siellä missä näitä ohjeita annetaan, että joissakin paikoissa pitäsi varmasti saada ihan paikan päällä ohjistusta miten juuri näissä tiloissa toimitaan ja saadaan pysyy tää mesta turvallisena. Mutta just nyt on hyvä aika tehdä etätyötä siellä jossain.
En halua valittaa vaan haluan herättää keskustelua siitä, että nyt tulisi toimia. Eikö nyt olisi jo oikeasti järkevää alkaa testaamaan ihmisiä suuremmassa mittakaavassa. Etenkin hoitotyötä tekevät ihmiset asetetaan suureen paineeseen tekevätpä he työtä laitoksessa, sairaalassa tai avopuolella. Kun miettii kotihoitoa, lasten päivähoitoa esimerkkinä. Aika monta kohtaamista tulee päivittäin ja monen eri paikan "pöpöt" tulee kohdattua aika kevyellä varustuksella.
Mutta luottavasin mielin nyt vaan eteenpäin kaikesta huolimatta.
Pystytään terveenä niin fyysisesti kuin henkisesti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti