maisema

maisema

torstai 30. lokakuuta 2014

mietteitä 29.10.14





Mietin tässä taas, että meneeköhön uutisointi nyt liian pitkälle tässäkin Rautavaaran onnettomuuden tiimoilta. Olen itsekin sortunut siihen, että olen lukenut juttuja aiheesta. Niitä kun joka tuutti on täynnä. Järkyttävähän tämä asia on siitä ei pääse mihinkään. Mutta onko ns. ulkopuolisten välttämätöntä tietää kaikkea sitä mitä lehdissä kirjoitellaan? Kaksi isää menetti lapsia lisäksi kaikki muut heidän lähiomaiset ovat menettäneet itselleen rakkaan läheisen. Heidän on elettävä tämän asian kanssa ja en usko, että heidän oloaan helpottaa se, että perheen sisäisiä asioita riepotellaan.

Olen siinä asiassa samaa mieltä, että tämänkaltaiset onnettomuudet pitäisi aiheuttaa lakimuutoksia ja kehittää vielä tiukempi seula jonka avulla apua tarvitsevia perheitä saataisiin palvelujen piiriin. Herättää päättäjät miettimään sosiaali- ja terveydenhuollon resursseja. Mutta tässä tapauksessa ei enää voida auttaa epätoivoista äitiä eikä niitä kolmea pientä ihmisen alkua joilla jäi tässä elämässä paljon kokematta. Auttaa voidaan jäljelle jääneitä sekä niitä perheitä jotka juuri nyt sitä auttavaa kättä tarvitsevat.

Tässäkin tapaukseen etsitään eri syitä, miksi kävi niin kuin kävi? Tänään YLE julkaisi kriminaalipsykiatrian asiantuntija Hannu Lauerma lausunnon asiasta. Hänen mukaansa perhesurmaajia yhdistää yleensä persoonallisuushäiriö. Hän mukaansa usein perhesurmien tekijät on narsistisia ja sairaalloisen itsekeskeisiä. He eivät tunne, eivätkä kykene tuntemaan samoin kuin muut. Toiset ihmiset ovat välineitä tai osoituksia omasta asemasta.


”Perhesurmiin liittyy usein masennusta, eikä siitä kärsivä osaa nähdä ulospääsyä. Heille sietämättömin vaihtoehto olisi se, että muut jatkaisivat elämäänsä heistä riippumatta. Narsismiin liittyy myös surullinen seikka: he eivät näe tarvettaan avulle” (Hannu Lauerman 29.10.14.)

Tätä lausuntoa ja muitakin asiantuntijoiden kommentteja lukiessa jään taas kerran miettimään. Mistä nämä kaikki asiantuntijat yht´äkkiä löytyvät antamaan lausuntoja ja kommentteja. Miksi niitä asiantuntijoita on niin vaikea silloin saada paikalle, kun vastaanotolla pöydän toisella puolella istuu ihminen, joka kertoo ettei hänen elämällään ole mitään tarkoitusta ja että hän on valmis riistämään itseltään hengen. Missä on ne asiantuntijat silloin, kun väsynyt äiti tulee itkevän lapsen kanssa vastaanotolle ja tarvitsisi keskustelu aikaa… Tuntuu aika karulta, että tänä päivänä asiakas voi joutua jonottamaan psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle useita viikkoja perusterveydenhuollossa. Kroonisesti sairaat tai diagnoosin saaneet mielenterveyskuntoutujat joilla jonkin tasoinen hoitotasapaino on saavutettu saattavat käydä 1x kuukaudessa keskustelemassa ½ tuntia omahoitajan kanssa terveyskeskuksen vastaanotolla sillä on heidän hoitoon ei ole resursseja psykiatrisella puolella.

Surullista, että näin jälkikäteen löytyy asiantuntijoita kommentoimaan tällaisia tapauksia ja analysoimaan teon motiiveja ja tekijän persoonallisuutta. Itse toivoisin keskustelua siitä miten tätä meidän yhteiskuntaa ja sen palveluja tulisi kehittää, että vältyttäisiin näiltä veriteoilta… viimeisen viikon aika on uutisoitu ampumisesta, puukotuksesta jne. kaikki tekijät nuoria
ei vaikuta kovinkaan valoisalta.


Luottavaisin mielin silti kohti tulevaa…

tiistai 28. lokakuuta 2014

Ajatelmia



28.10.2014
Lukiessani tänään kotimatkalla kirjailija ja elämäntapavalmentaja Katri Mannisen kirjoitusta Voimakas ulostulo Rautavaaran turmasta: ”Voin kuvitella miltä äidistä on tuntunut” havahduin. Aivan kun Manninen olisi lukenut ajatuksiani. Jo eilen illalla mietin aivan samoja asioita ja mietin, että miksi kukaan ns. julkimo ei ota tähän asiaan kantaa.

Mihin tämä maailma onkaan menossa? joka päivä omalääkäri vastaanotolla saan kuulla ettei perheet saa apua neuvolasta tai kouluterveydenhuollosta, koska ei ole resursseja. Omalääkäri- hoitaja pari on kuin jätelava jonne heitetään kaikki tekemättömät työt ja ne joita ei ”ehditä” hoitamaan.

Mihin ajatus perhekeskeisyydestä on hävinnyt. Kenellä on vastuu lasten, nuorten ja perheiden hoidosta ja jaksamisesta? Vastuu on tietysti perheillä joku teistä ajattelee. Niinpä, mutta entä jos ei uskalla tai tosiaankaan jaksa hakea apua vaan yrittää lasten nuhien ym. vaivojen varjolla päästä jonnekin edes vihjaamaan ettei jaksa..

Onko meidän yhteiskunta menossa siihen, että vain ne selviävät jotka jaksavat pitää meteliä itsestään? On surullista huomata kuinka moni perhe kiikkuu taloudellisesti rotkon reunalla. Paineet työelämässä kasvavat, työmatkat pitenevät ja suorittamisen paine on suuri että pysyt mukana työelämässä ja tienaat elantosi. Siinä sivussa pitäisi vielä pyörittää perhe ja koti.
Mistä jaksaminen tähän kaikkeen. Jos et jaksa olet heikko. Kuka sellaista haluaisi myöntää?

Luin tänään myös kirjoituksen jostain lehdestä jossa isovanhemmat ovat ilmoittavat ”älä tee lapsia jos et niitä jaksa hoitaa”. Asioissa on niin monta puolta kun on katsojaa. En itsekkään ajattele että isovanhemmat ovat sitä varten että hoitavat lapsia. Mutta tilanteet perheissä muuttuvat, jaksamisen aste vaihtelee. Nykyinen yhteiskunta pakottaa useat vanhemmat töihin kun lapset ovat vielä pieniä. Koska kotona lasten hoitamista ei pidetä arvossa vaan siitä maksetaan ihan mitätön korvaus. Isovanhemmilla, kummeilla, ystävillä tulisi olla rohkeutta puuttua tilanteeseen ja kannustaa hakemaan apua. Avun vastaanottaminen ei ole helppoa, mutta kun on tarpeeksi väsynyt ja epätoivoinen on valmis melkein mihin vaan.

Tämä Rautavaaran turma on ikävä esimerkki siitä miten elämä voi luisua pois käsistä.. päälle päin moni asia voi näyttää toiselta kun oikeasti on.. niin kuin tässä kävi…. vain yksi pimeä hetki…

"Syysmetsään hiljaa keiju kulkee,sammaleiseen syliinsä hänet sulkee,
usvaan utuiseen kietoo maan,rauhaan ja puiden havinaan.
Askel on keveä, ei jälkiä jää,niittyvillain taipuu hiljaa pää.
Sieni hattunsa laskee maahan.

Kuunsäde tarttui sun untesi leijaan,nukkua saat sinä tähtien heijaan. "

lauantai 4. lokakuuta 2014

Kesällä 2014

Neiti kesäheinä (Reeda kesäkuussa 2014)
                                  Kesällä 2014 ehdimme lasten kanssa 
                                  tehdä monta kivaa juttua. Alla muutama tähtihetki <3

Iska Rotkolaaksossa toukokuussa 2014

Reeda ja Iska Rotkolaaksossa 2014 toukokuussa


Iska ja kala kesäkuu 2014

Seija-mummua tervehtimässä Koppelossa (Jehkosten mökillä)
Ihana kiipeilupuu Valtimolla  /


                                            Kesä on kuin perhon lento.
                                           Kaunis, lyhyt ja hennon hento.
                                               Aika kuluu mutta muistot jää,
                                          ne rikastuttavat elämää.

Kesällä kerran vesillä.....

Näkymä järvelle :)

Lapset kuuntelee ohjeita...




Näin syksyllä on aikaa palata katselemaan kevään ja kesän aika otettuja valokuvia... tuntuu että siitä on vaan hetki kun tehtiin kevään eka reissu järvelle. Oli ihana lämmin kevät päivä, järvi oli miltein tyyni, me edettiin uisteluvautia.. lapset oli innoissaan kun saivat ohjata venettä... meidän perheen yksi rakkaista, yhteisistä harrastuksista on veneily ja siinä sivussa myös uistelu. 
Uistelu, joka kylläkin on tämä perheen miesväen tärkein harrastus kesäaikaan. Tänäkin kesänä sekä isännän että pojan uistin pakit ovat olleet kovalla käytöllä :)

Jokaisella vuoden ajalla on omat puolensa <3